ליאו ה-14: האפיפיור האמריקני הראשון – רגע היסטורי בוותיקן

ליאו ה-14: האפיפיור האמריקני הראשון – רגע היסטורי בוותיקן

pope

עזרה עם תכנון החופשה ברומא?

ליאו ה-14: האפיפיור האמריקני הראשון – רגע היסטורי בוותיקן

בפעם הראשונה בתולדות הכנסייה הקתולית, מונה אפיפיור מארצות הברית – רוברט פרנסיס פרבוסט, שכעת מוכר בשמו החדש: ליאו ה-14. ההיסטוריה שנכתבה בכיכר פטרוס הקדוש (St. Peter's Square) שבוותיקן (Vatican) מסמלת לא רק שינוי גאוגרפי – אלא גם שינוי תפיסתי עמוק בתפיסת הכנסייה את מקומה בעידן המודרני. מינויו של ליאו ה-14 מסקרן, מרגש ופותח דף חדש עבור 1.4 מיליארד מאמינים ברחבי העולם. מי הוא האיש שמאחורי הגלימה הלבנה? מה הביא את מועצת הקרדינלים להעניק לו את המפתחות הרוחניים של רומא? ומה משמעותו של רגע זה לעולם הקתולי והבינלאומי?


רקע והבחירה הדרמטית: כיצד נולד אפיפיור

במשך ימים ספורים התכנסו 133 קרדינלים מכל רחבי העולם בקפלה הסיסטינית (Sistine Chapel) בתהליך סודי הקרוי "קונקלווה" – מושג שמקורו במונח הלטיני cum clave, כלומר "עם מפתח". הקרדינלים ננעלו למעשה מהעולם החיצון, ללא טלפונים, אינטרנט או עיתונים, כדי לבחור מנהיג רוחני חדש לעולם הקתולי.

לאחר שלושה סבבי הצבעות שלא הניבו תוצאה, הגיע ביום השני לרגע ההכרעה: עשן לבן התמר מהארובה שבקפלה – האות המסורתי שמכריז לעולם: "יש לנו אפיפיור!". ההמון שמילא את כיכר פטרוס הקדוש הריע, הפעמונים צלצלו, וקרדינל בכיר הכריז בלטינית את המילים המרגשות: Habemus Papam.


מי אתה ליאו ה-14? מסלול חיים לא צפוי אל ראשות הכנסייה

רוברט פרבוסט נולד בשיקגו (Chicago) בשנת 1955. כבר בגיל צעיר גילה נטייה לחיים רוחניים, וב-1982 הוסמך ככומר מטעם המסדר האוגוסטיני (Order of Saint Augustine) – מסדר דתי עתיק הקרוי על שמו של אוגוסטינוס הקדוש. שלוש שנים לאחר מכן, נשלח לשירות מיסיונרי בפרו (Peru), שם חי במשך שנים רבות ואף קיבל אזרחות פרואנית. הוא שלט היטב בשפה הספרדית והשתלב בחיי הקהילה המקומית.

בין השנים 2015 ל-2023 שימש כבישוף של העיר צ’יקלאיו (Chiclayo), תפקיד שבו נודע בגישתו האנושית, בחיבורו לאוכלוסיות מוחלשות ובחתירה לקירוב לבבות. בשנת 2023 זומן לרומא על ידי האפיפיור פרנציסקוס, שמינה אותו לעמוד בראש הלשכה לבחירת בישופים – תפקיד מפתח בניהול הכמורה הקתולית העולמית. שנה לאחר מכן מונה לקרדינל, אך כמעט איש לא האמין שבקרוב יהפוך לאפיפיור.


למה דווקא הוא? בין מסורת לרפורמה

הבחירה בפרבוסט הפתיעה רבים, במיוחד נוכח שמות בכירים שנחשבו לפייבוריטים מובהקים – כמו הקרדינל האיטלקי פייטרו פארולין או הפיליפיני לואיס טאגלה. אך הבחירה בליאו ה-14 מבטאת איזון עדין בין שימור המסורת הקתולית לבין פתיחות לרפורמה והכלה.

מצד אחד, ליאו ה-14 מייצג את המחנה הרוחני של הכנסייה, מחובר לעולם השלישי, דוגל בפשטות ובחמלה, ונתפש כמי שמבין לעומק את אתגרי העולם המודרני – הגירה, עוני, פערים, דיאלוג בין-דתי. מצד שני, הוא אינו רפורמטור מובהק, מה שעשוי לספק תחושת רוגע למחנה השמרני.


נאום ההכתרה: אחדות, שלום וקרבה לסובלים

כשעלה על מרפסת בזיליקת פטרוס הקדוש (St. Peter’s Basilica), פנה ליאו ה-14 אל ההמון והעולם כולו ואמר באיטלקית: "שהשלום יהיה עימכם". בדבריו הדגיש את הצורך בגשר ולא בחומה, באחדות ולא בהדרה, בקרבה ולא בפחד.

הוא הבטיח להמשיך את קו החמלה של קודמו פרנציסקוס, לחזק את קשרי הכנסייה עם הקהילות ברחבי העולם, וחתם בקריאה נרגשת: "ביחד אנחנו חייבים להיות כנסייה שבונה גשרים ויוצרת דיאלוג".


האמריקני הראשון – שינוי סימבולי עמוק

במשך מאות שנים נשמר תפקיד האפיפיור כמעוז איטלקי, ורק במאה ה-20 החלה הכנסייה להיפתח לקולות מחוץ לאירופה. ליאו ה-14 הוא הראשון בתולדות הכנסייה שמגיע מארצות הברית, המדינה בעלת מספר הקתולים השני בגודלו בעולם, אחרי ברזיל.

הבחירה הזו עשויה לסמל חיזוק משמעותי למעמד הכנסייה בצפון אמריקה, וייתכן שתוביל להתקרבות בין הוותיקן למדיניות אמריקנית בתחומים כמו צדק חברתי, הגירה, איכות הסביבה וזכויות האדם.


האתגרים שליאו ה-14 יידרש להתמודד עמם

  • איחוי הקרע הפנימי בין הזרם השמרני לזרם הרפורמיסטי.

  • חיזוק האמון בכנסייה על רקע פרשיות עבר.

  • עידוד נוכחות דתית בעולם חילוני יותר ויותר.

  • חידוש הדיאלוג עם דתות אחרות, ובעיקר עם האיסלאם והיהדות.

  • שאלות מוסריות עכשוויות – מגדר, זהות מינית, טכנולוגיה וביואתיקה.

  • שמירה על המסורת בלי לאבד את הדור הצעיר.


תגובות בין-לאומיות: מהעולם הדתי ועד הפוליטי

לאחר ההכרזה, מנהיגים מכל העולם שלחו ברכות. נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ הביע התרגשות: "כבוד גדול למדינה שלנו". גם נשיא המדינה יצחק הרצוג בירך ואמר: "מי ייתן וכהונתך תהיה תקופה של בניית גשרים והבנה בין הדתות והעמים". הכרה זו מדגישה את הפוטנציאל הדיפלומטי שטמון במינויו של אפיפיור חדש, במיוחד כזה שמגיע מהמעצמה הגדולה בעולם.


החדר הסודי והלבוש הסמלי: טקסים שמחברים את המאמינים למסורת

מיד לאחר בחירתו, נכנס ליאו ה-14 ל"חדר הדמעות" (Room of Tears), שם לבש לראשונה את בגדי האפיפיור הלבנים והתפלל לבדו. לאחר מכן יצא לקבל את פני העולם כולו ממרפסת הוותיקן, בברכה המסורתית "אורבי אט אורבי" (Urbi et Orbi – "לעיר ולעולם"). אלו טקסים עתיקי יומין שנועדו לסמל את הרציפות בין דורות הכנסייה, כמו גם את העומס הרוחני והאחריות שמוטלים על כתפיו של האפיפיור.


סודות מאחורי הבחירה: מדוע נבחר דווקא הוא?

על אף שלא היה ברשימת המועמדים המובילים, בקרב הקרדינלים הלכה והבשילה הסכמה שפרבוסט הוא מועמד שיכול לאחד. בחירה בו על פני מועמדים בולטים יותר הייתה תוצאה של פשרות, תקשורת שקטה בין מחנות – והבנה שעתידה של הכנסייה דורש גישה פחות פוליטית ויותר אנושית.


המלצות וטיפים למתעניינים בוותיקן ובאפיפיור החדש

  • מומלץ לבקר בכיכר פטרוס הקדוש לאחר מינוי אפיפיור חדש – תחושת ההתרגשות עדיין ניכרת, ואירועים מיוחדים נמשכים ימים רבים.

  • בימי ראשון ובחגים תוכלו לשמוע את ליאו ה-14 נושא דברים מהמרפסת לעיני אלפים.

  • סיורים מודרכים בעברית זמינים בכנסיות הגדולות של הוותיקן, כולל סיפור על המסדר האוגוסטיני.

  • מוזיאוני הוותיקן מציעים לעיתים תערוכות מיוחדות לכבוד אפיפיורים חדשים.

  • לכל מי שמבקר בתקופה הקרובה – הכינו מצלמה, ייתכן שתפגשו באירועים נדירים שלא חוזרים.


פרק חדש נכתב בתולדות הכנסייה

ליאו ה-14 אינו רק עוד אפיפיור – הוא סמל לשינוי, לתקווה ולשילוב בין מסורת לרוח חדשה. הוא האמריקני הראשון, אך לא רק – הוא גם סמל לאמונה בגיוון, ביכולת להאזין גם לקולות המרוחקים ביותר, ולשלב חמלה עם הנהגה. הוא עומד בפני אתגרים רבים – אך אם ימשיך בדרכו השקטה, הנחושה והאנושית, עשוי להיזכר כאחד מהאפיפיורים החשובים בתולדות הוותיקן.

לחזור למשהו ספציפי?
error: Content is protected !!